Dreissiger Ágnes, Magyar Hírlap, 2002.03.29.
"Hétszázötven helyen jó a diákigazolvány"

Egyre több kedvezmény kapcsolódik a három éve bevezetett diákigazolványhoz, amelyet ma már 750 helyen fogadnak el országszerte. A nemzetközi diákigazolvánnyal azonban érhetik meglepetések a külföldre utazó fiatalokat, a kedvezmények felhasználhatósága ugyanis országonként nagyon különbözo lehet.

A diákoknak kedvezményeket adó plasztikkártyák három éve jelentek meg a piacon, s azóta egyre több kedvezmény kapcsolódik hozzájuk. A magyar diákigazolványok kereskedelmi és kulturális kedvezményrendszerét a Diákbónusz Kht. építette ki, koordinálja és fejleszti is egyben. Jelenleg 750 elfogadóhelyük van országszerte, céljuk az, hogy ebben az évben elérjék az ezres nagyságrendet. Rózsás Áron, a cég marketingigazgatója szerint a diákigazolvánnyal rendelkezok ma már óriási kedvezményekhez juthatnak. 

A Diákbónusz Kht. honlapján (www.diakbonusz.hu) részletesen megtaláljuk a diákigazolványhoz járó összes kedvezményt. Megtudhatjuk például, hogy a Multi Card - ami a mozijegy vásárlásakor ingyen kapható - és a diákigazolvány együttes felmutatásával a Hollywood Multiplexekben 20 százalékkal olcsóbban nézheto meg bármely film, illetve az IBUSZ utazási iroda által kínált utakat is ilyen kedvezménnyel lehet igénybe venni. Ugyancsak hasznos lehet, hogy számos nyelvstúdió és autósiskola kínál diákoknak kedvezményeket országszerte. Rózsás Áron mindezekbol kiemelte, hogy a Malév járataira nappalis diákigazolvánnyal 15 százalékos, Suzuki gépkocsi vételekor 5 százalékos árengedményt kapnak. Emellett azonban kisebb kedvezményekre is jogosultak: könyveket akár 20 százalékkal olcsóbban vehetnek, míg bizonyos éttermekben 10 százalékos kedvezmények várják a diákokat. 

A helyi tömegközlekedésben itthon a levelezo tagozatosok kivételével minden hallgató 67,5 százalékos kedvezménnyel utazhat. Ennél többet, 90 százalékos kedvezményt kap minden olyan diák, aki a HÉV-re vált bérletet. 

Többször is elofordult már, hogy azok a hallgatók, akik kiváltották a nemzetközi diákigazolványukat, mégsem tudták használni külföldön, egyszeruen azért, mert nem fogadták el azokat. Az Expressz utazási irodánál - amely a nemzetközi diákigazolványok kizárólagos magyarországi forgalmazója - erre a problémára azt válaszolták: bár a megjelölt helyeken kötelesek elfogadni az igazolványokat, erre garanciát ok sem tudnak vállalni. Így mielott kiváltjuk a diákigazolványt, feltétlenül szerezzünk be egy tájékoztatót, hiszen a felhasználhatósági kör országonként nagyon különbözo lehet. Az igazolvány minden országban használható, utazásra és múzeumi belépésre jogosít. 

A nemzetközi diákigazolványokat a Diákbónusz Kht. is értékesíti itthon. Rózsás Áron szerint a kártya foleg a kulturális intézményekbe való belépéshez ad kedvezményt, utazáshoz csak néha jön jól. Kérdésünkre, hogy mi a helyzet a külföldrol idelátogató diákokkal, Rózsás Áron azt feleli: az o kedvezményrendszerük nem muködik megfelelo módon, mert nincsen aki ezt megszervezné, összefogná. A marketingigazgató szerint Magyarországon mindössze négy kedvezményes hely közül válogathatnak a külföldi hallgatók. Bovebb információk a diak.lap.hu és a www.isic.org angol nyelvu honlapon találhatók."