Index 2003. július 29.
"Szegeden fizetni is lehet a diákigazolvánnyal"

Szeptembertől a szegedi iskolák többszáz diákja használhatja diákigazolványát e-bérletként és elektronikus pénztárcaként. A kísérleti projekt költségét több tíz millió forintra becsülik.


Az új típusú diákigazolvány 1996 óta van forgalomban, és elméletileg kezdetek óta alkalmas az elektronikus használatra. A kártya egyedi fejlesztésű saját operációs rendszerrel rendelkezik, a hasznosítható funkciók pedig három logikai rekeszre oszthatók, mondta el az Indexnek Dravecz Róbert, a kártyákat fejlesztő CompuWorx Informatikai Rt. munkatársa.


A kártya képes e-pénztárcaként működni, segítségével intézhető a hallgatói jogviszony igazolása és a beiratkozás. Ezen kívül fejleszthetők rá helyi alkalmazások, úgymint buszbérlet, jegyzetbónok nyilvántartása, vagy helyi elektronikus fizetési mód, például az egyetemi fénymásolók kezelésére. Ez utóbbi, helyi szintű felhasználási módra különben már az elmúlt években volt példa, mondta a CompuWorx szakértője.


Itthon építik össze 
A CompuWorx és az Állami Nyomda alkotta konzorcium 1995-ben nyerte el a chippel ellátott diákigazolványok készítésére szóló megbízást. A vállalat 1993-ban alapult, és kimondottan a chipkártyákra szakosodtak. Vállalati beléptetőrendszerek, ügyfélkártyák fejlesztésével foglalkoznak, több nagy hazai céget fel tudnak sorolni referenciaként, mondta Dravecz Róbert.


A diákok kártyája a SuperShop program törzsvásárlói kártyájához hasonlít, melyet szintén a CompuWorx készít. A Franciaországban gyártott chipeket a diákigazolványok esetében idehaza, az Állami Nyomdánál ültetik be a műanyaglapokba, mondta Dravecz Róbert.


Komoly titkosítás

A következő tanévtől Szegeden indul a kísérleti projekt. Ezt követően országossá bovíthető a rendszer, amennyiben az Oktatási Minisztérium úgy dönt. A biztonsággal kapcsolatban a szakértő kijelentette, hogy ezek a kártyák komoly titkosítással védettek, SuperShop kártyából már egymillió darab van kint, és annak ellenére nem jelentettek egy visszaélést sem, hogy ott komoly kereskedelmi értékről is szó lehet, mondta Dravecz Róbert.


A szegedi oktatási intézményekben az elképzelések szerint az intelligens diákigazolvány adminisztrációs képességeit aknáznák ki. A közlekedésben a Tisza Volán távolsági járataira szerelnek chipolvasókat, így bérlet helyett használható a diákigazolvány, mondta el lapunknak Bondár Péter, az Oktatási Minisztérium (OM) alá tartozó Diákbonusz Kht. chipes alkalmazásokkal foglalkozó menedzsere.


Ezen kívül 500 diák az előre feltöltött elektronikus pénztárcát is tesztelheti, ok jegyzeteket tudnak vásárolni, illetve étel- és italautomatáknál tudják majd használni ezt a megoldást. Az utóbbi területre vonatkozó részletes leírásokat még most tanulmányozzák, mondta Dravecz Róbert.


Egyszer országos lehet

Meglátása szerint a jelenlegi diákigazolványokra képesek bármilyen alkalmazást kifejleszteni, amely kielégíti az eddig elhangzott kereskedelmi vagy hallgatói jogviszonyra vonatkozó igényeket.

A Compuworks illetékese a szegedi projektet több 10 millió forintosra becsüli. Cége a szoftveres háttérért felel, és részben a hardveres megoldásokat szállítja. Dravecz Róbert nem kívánta megbecsülni, hogy mennyibe kerülhet majd az elektronikus használat országos bevezetése.