Kiss Ádám Zoltán, Prím Online 2003. július 21.
"Chipleolvasó billentyűzet az EFOTT-on" 

Többnyire diákok számára 1975 óta megrendezett EFOTT fesztivált idén július 15-20 között tartották meg a Gyöngyös melletti Pipishegyen, ám az eldugott helyszín ellenére külön szervert, különleges PC-parkot, és saját mobilátjátszó állomást kapott a rendezvény, melyre Magyar Bálint oktatási miniszter is ellátogatott.


Amint Majó Tamás koordinátor elmondta a Prím Online kérdésére, az idén kiemelt figyelemmel kezelt NetCafé jóval több, mint a már lassanként megszokott ingyen-internet egy átlagos fesztiválon. A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ által rendelkezésre bocsátott 1,7 GHz-es 256 MB RAM-mal szerelt P4-es Compaq gépek a Diákbónusz Kht. üzemeltetésében egy speciális billentyűzetet kaptak, mely képes a diákigazolványokon megtalálható, ám általában kihasználatlanul maradt chipek leolvasására. A 17 darab LCD monitoros gép adatait az Antenna Hungária RT. rendszere továbbította az Internet-hálózatra, ám csak akkor, ha a gép elé leülő fesztivállátogató kártyája érvényesnek bizonyult. A billentyűzet oldalán található nyílásba helyezve a diákigazolványt, a rendszer automatikusan ellenőrizte annak érvényességét, így egyfajta személyigazolványként kezelve a kártyát. A korábban nagy lehetőségeket ígérő, ám szinte teljesen kihasználatlan chipkártyák pontgyűjtő, vagyis fizetőeszközként való használata is megvalósult az EFOTT-on.


A Pannon GSM fotójátékában résztvevők diákigazolványaira 100 pontot töltöttek fel, amit egy szintén leolvasóval ellátott italautomatábban üdítő vásárlására lehetett felhasználni a rekkenő nyári hőségben. A kártyás megoldás működéséről a rendezvényre látogató Magyar Bálint oktatási miniszter személyesen is meggyőződött. A Pannon GSM EFOTT arca fotójátékán mind a legjellemzőbb fiú, mind a legnépszerűbb lány fotójára szavazni lehetett a cég SMS üzenőfalán, a nyeremény mindkét kategória első három helyezettje számára sorrendben egy Nokia 3650-es, egy 7210-es, és egy 3510-i kártyás csomagban. A fesztivál a támogató RTL jóvoltából saját, igen tekintélyes fórummal is rendelkezik a http://www4.online.rtlklub.hu/hozzaszolas.php?topicid=22510 címen.
(A CompuWorx Rt a felsőoktatási diákigazolvány chipkártyás komonensének, valamint az említett Italautomata chipkártyásillesztésének szállítója.)