Klub Híradó - Julesz Gábor 2003-09-25
"Diákigazolvánnyal is fizethetnek a tanulók - Csokoládét, kávét és buszjegyet lehet vásárolni az új fizetőeszközzel"

A Szegedi Tudományegyetem építi ki először a chipkártyás diákigazolvánnyal használható informatikai rendszert. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak az egyetemi számítógépeknél, hanem pl. távolsági buszjáraton is lehet az igazolvánnyal fizetni. A hatvan millió forintos próbaüzem beindításához több tucat automatát alakítanak át, és a diákkártyák pénzfeltöltését is biztosítani kell.


A kollégiumi belépést, fénymásolást, kávé- és üdítőautomaták szolgáltatásait biztosítja napokon belül ez az elektronikus chipkártyás diákigazolvány, mintegy 25 ezer szegedi diáknak. Már most van olyan egyetemi tanterem, ahol csak az egyéni azonosításra alkalmas chipkártyás diákigazolvánnyal lehet számítógéphez ülni. Mindenkiről, minden tudható.


Az Oktatási Minisztérium Szegeden indította útjára azt a 60 millió forintos kísérleti programot, amelynek keretében októbertől még a távolsági buszjáratokon is lehet diákigazolvánnyal fizetni. A most kezdődött kísérletben résztvevő 500 diák 1000 forintos tankönyvtámogatását is a diákigazolványra utalva kapta meg.


A kísérleti rendszer fontos eleme az a feltöltő gép, amelynek segítségével a diákok bankkártyájukról pénzt utalhatnak diákigazolványukra. Az így szerzett egységeket veszik le a különböző automaták, fénymásolók.


Az Oktatási Minisztérium a szegedi egyetemen építi ki először azt az informatikai hátteret, amivel tesztelik, hogyan működik az új diákigazolvány. Ha a kártyarendszer megállja a helyét, a jövő tanévben 300 ezer diákigazolvány alakul át egyszersmind bankkártyává.