Népszabadság 2002. augusztus 28.
"Évi ötszázezer új diákigazolvány"

Évente körülbelül ötszázezren igényelnek diákigazolványt, amelyek érvényességét nemrégiben hat évre módosították. A plasztiklapocskát többnyire csak utazási, kulturális kedvezmények igénybevételéhez tudják használni a diákok.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint 2002-ben 350-390 ezer a közoktatásban tanuló és 110-120 ezer felsooktatási hallgató igényel(t) diákigazolványt. A pontos adatok még nem ismeretesek, mivel a felsooktatási intézmények csak az oszi beiratkozás után küldik el a nyomdának az igényléseket.

A közoktatásban használatos diákigazolványok ára 280 forint, az egyetemistáknak, foiskolásoknak pedig 1180 forintot kell fizetniük az okmányért. Ez utóbbi azért drágább, mert egy elektronikus csipet is tartalmaz, amellyel elméletileg többletszolgáltatásokat lehetne igénybe venni. Funkcionálhatna például belépokártyaként informatikai termekbe, könyvtárakba, szolgálhatna az ösztöndíjak felvételére bankkártyaként, ezeket a lehetoségeket azonban még nem használják ki a felsooktatási intézmények.

Az igazolványokat egy színes, öntapadós matricával érvényesítik az iskolák a közoktatásban szeptember 30-ig, a felsooktatásban pedig március 31-ig, illetve szeptember 30-ig. Az elozo évre/félévre érvényesített okmányok új matrica nélkül szintén ezen idopontokig használhatók a kedvezmények igénybevételére. Maga a plasztiklapocska a nemrég módosított jogszabály értelmében az eddigi négy év után már hat évig érvényes.

A diákigazolványhoz kötodo egyik legfontosabb kedvezmény, hogy tulajdonosa 50-90 százalékkal olcsóbban utazhat vonaton, autóbuszon, a helyi tömegközlekedésben, HÉV-en és hajókon. A kedvezmény mértéke azonban függ a diákigazolvány típusától: nem mindegy, hogy tulajdonosa nappali, esti vagy levelezo tagozaton tanul-e. A távoktatásban részt vevok utazási kedvezményre nem jogosultak.

Ezenkívül az igazolvánnyal számos kulturális kedvezmény is igénybe veheto. Féláron látogatható például az összes állami fenntartású múzeum és könyvtár. Ezenkívül a kereskedelemben is egyre több helyen jár kisebb-nagyobb árengedmény a kártya felmutatójának. Ezen intézmények száma az idén már ezer körül mozog, és folyamatosan bovül. A listán szerepelnek papírboltok, gyorséttermek, autósiskolák, könyvesboltok, optikai szalonok. A pontos lista megtalálható az interneten (www.diakbonusz.hu) illetve a Diákbónusz Kht. minden tanévben megjeleno tájékoztató füzetében.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülok Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke szerint a diákigazolvánnyal kapcsolatban felmerülnek bizonyos problémák is, ezzel kapcsolatos javaslataikat nemrégiben juttatták el az oktatási tárcához. Ezek közül a legfontosabb, hogy az MSZOE szerint a közoktatásban felesleges a diákigazolvány, hiszen tizenhat éves koráig mindenki tanköteles. Ezért Keszei Sándor igazságtalannak érzi például, hogy a kedvezményeket csak az igazolvány felmutatásával vehetik igénybe a gyerekek. Ha viszont otthon felejtették a plasztiklapocskát, teljes árú jegyet kell vásárolniuk, holott életkoruknál fogva nyilvánvaló, hogy iskolások.

Azt is sérelmezik, hogy a nyolcadikból kilencedik osztályba kerülo diákoknak új igazolványt kell vásárolniuk, ahelyett, hogy a régire vezetnék rá az új iskola nevét. A szüloi szervezet a foiskolai, egyetemi hallgatók igazolványának árát túl magasnak tartja, mert szerintük a csiphez kötodo többletszolgáltatásokat nem lehet igénybe venni. Az MSZOE javaslatai között szerepel továbbá, hogy a tizenhat éven aluli diákok ingyen utazhassanak az iskolába, az idosebb tanulók pedig minden közlekedési viszonylatban kilencvenszázalékos kedvezménynyel vásárolhassanak bérletet. Azt is szeretnék elérni, hogy a diákok a helyközi utazáshoz ne csak diákigazolványt, hanem például diákbérletszelvényt is használhassanak."