Origo 2003. szeptember 25.
"Chipkártyás diákigazolványt tesztelnek Szegeden"

Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére a Diákbónusz Kht. a Szegedi Tudományegyetemen építi ki először a chipes diákigazolvánnyal használható rendszert a 2003/2004-es tanévben.


Majó Zoltán, a társaság ügyvezetője elmondta, a 60 milliós együttműködésről szóló megállapodást a közelmúltban írta alá az egyetem vezetése és a Diákbónusszal. A kísérleti program célja, hogy a 300 ezer diákigazolvány többcélú felhasználáshoz a megfelelő műszaki és informatikai hátteret létrehozzák és kipróbálják.


Egyes szolgáltatási elemek már ma is használhatók, mások kiépítése éppen most folyik. A kártya használható logikai és fizikai beléptetésre: számítógépeknél azonosíthatja magát a diák, illetve két kollégiumban az igazolványhoz kapcsolt rádiófrekvenciás matricával léphetnek be a kollégisták - nyilatkozta kht. ügyvezetője. Majó elmondása szerint az ősszel induló próbaüzemben - melyben minden szegedi hallgató részt vehet - az egyetemen számos más szolgáltatást az igazolványba égetett chip segítségével lehet majd igénybe venni. Lesznek üdítő-, illetve csokoládé-automaták, melyekből a chipkátyára feltöltött egységekkel, egyfajta "elektronikus pénztárcával" lehet vásárolni.


Ugyanezzel a módszerrel tudnak majd fénymásolni a hallgatók az egyetemi könyvtárban. Október közepén próbaként több mint ötszáz hallgató a diákigazolványára kap ezer forint jegyzettámogatást, melyet az egyetemi jegyzetboltban lehet majd elkölteni. A közlekedési eszközök közül távolsági buszokon, a Tisza Volán Győr és Szeged közötti járatain szintén fizethetnek majd intelligens diákigazolványaikkal az egyetemisták.


(MTI)